Psoriasis behandling

Der findes mange typer at behandling af Psoriasis både med og uden recept. Jeg vil her give et indblik i de receptpligtige behandlinger jeg har prøvet, samt hvad jeg tænker om dem.

  • Daivobet,
  • Nizoral shampoo 2%
  • Bettamousse
  • Locoid creme
  • Røde bade

Behandling af Psoriasis med medicin

Daivobet

Beskrivelse: Det er nok den behandling jeg har brugt mest. Det er en lille tube med en gel/creme konsistens. Jeg er begyndt at bruge Daivobet når jeg synes der er behov for det. Hvis et af mine udbrud er ved at blusse op, påbegynder jeg at bruge Daivobet. Typisk bruger jeg Daivobet i nogle dage i træk og herefter aftrapper jeg over et par uger. Jeg synes det plejer at have virkning.

Jeg bruger det ved at smøre et tyndt lag ud på området – lade det sidde en times tid, til det er tørt nok, til at jeg kan fugte stedet med en god creme.

Fordele: Det er meget let at smøre ud i eks. håret, eller på huden. Ifht. Mousser er der rengøring bagefter ved eks. at vaske håret. Det er der ikke med denne – det kræver ikke vask mv. efterfølgende (kun af dine hænder der har smurt det på)

Ulemper: Jeg mener det er ret skrapt – så det er vigtigt man ikke bruger det for lang tid af gangen samme sted. Området har brug for pause, da det ellers kan fortynde huden (mener jeg). Jeg mener at Psoriasis behandling er inddelt i 3 grader, alt efter hvor stækt det er. Denne er vist nr. 3 – altså det stærkeste. Du må ikke bruge det gennem en længere periode, og så brat stoppe behandlingen – du skal gradvist neddrosle det.

Hvis du bruger det i håret som mig, er det svært at ramme

Nizoral shampoo 2%

Beskrivelse: Shampooen har en lidt speciel lugt, synes jeg, men udover det er det ligesom almindelig shampoo at bruge. Jeg har brugt det en del gange, uden egentlig at kan sige om jeg er tilfreds eller ej. Jeg tænker der skal en del behandlinger til, førend de endelig virkninger kommer. Jeg opnåede aldrig den store effekt, men det kan måske lige så meget være mig og min type psoriasis. Jeg bruger som nævnt Daivobet i stedet.

Shampooen findes også i 1%, som ikke er nær så stærk og dermed ikke receptpligtig.

Fordele: Det er jo let at have stående i badet og bruge samtidig med at man vasker sig. Samtidig virker det effektivt og virker ikke til at ødelægge håret. En anden fordel ved at benytte shampoo som behandling, er at behandlingen er overstået når du går ud af badet.

Ulemper: Du skal lade shampooen sidde i håret i nogle minutter, hvilket ikke rigtig passer til mig. Jeg kan ikke rigtig stå i en bruser med håret fyldt at shampoo og sørge for at mit hård ikke bliver våd. Samtidig synes jeg det er for koldt at lukke for vandet imens. Yderligere må man ikke få det i øjnene. Så det er lidt besværligt – men dog til at klare, hvis man vil.

 

Bettamousse

Beskrivelse: Bettamousse er en mousse behandling til Psoriasis i hovedbunden. Det virker ved at moussen skulle være lettere at komme i håret end eks. smørecreme eller eks. Daivobet. Jeg har brugt denne behandling, men synes egentlig at det var rimelig besværlig.  Man er nødsaget til at bruge det i en stor del af håret og skylle det ud, når man er færdig. Ved at bruge eks. Daivobet, er det lettere at kun smøre psoriasis området – og det skal ikke efterfølgende skylles ud. Jeg brugte kun Bettamousse i en kort periode og jeg nåede aldrig rigtig at få en effekt af det.

Fordele: Jeg tænker en klar fordel, er at det et beregnet til håret. Så har man hår man skal være påpasselig med, er denne behandling sikkert bedre end eks. Daivobet. Hvis du skal ramme store områder i håret, er denne type også rigtig god – da du let får følelsen af ramme alle steder.

Ulemper: Det er en anelse besværligt at bruge. Det at smørre store dele af håret ind i mousse, krævet at man vasker det når moussen har haft sin virkning. Det vil sige, man kan ikke gøre en helt masse udenfor huset i mens. Ofte er mine behandlinger af psoriasis, i forbindelse med at jeg er ved at gå i seng, eller før jeg skal på arbejde – så der passer en moussebehandling ikke særlig godt ind i min rytme.

Locoid creme

Beskrivelse: Jeg har brugt cremen meget, jeg mener den er klassificeret som styrke 2, så middel stærk. Jeg har haft ok effekt af at bruge den, den er meget let at bruge og trænger hurtigt ind i huden. Jeg har dog ikke brugt den alene, jeg har altid brugt andet sammen med. Om det er korrekt eller ej, ved jeg ikke. Men jeg har som regel brugt denne sammen med eks. Daivobet. Selvfølgelig med mellemrum mellem behandlingerne. Det har haft ok virkning for mig. Efter behandling og efter at cremen er trængt ind i huden, så brug gerne en god creme til at fugte huden.

Husk at vaske hænder, efter du har påsmurt dit psoriasis område.

Fordele: Som nævnt trænger den let ind i huden, og er ikke fedtet. Styrke to kan bruges lidt længere af gangen på samme område, og fortynder ikke huden ligeså meget som eks. en styre 3 behandling.

Ulemper: Jeg synes at have oplevet, at cremen tørrer huden virkelig meget – specielt hvis jeg har glemt at bruge creme efterfølgende. Så jeg vil klar anbefale at bruge en god fedt creme, når Locoid cremen er trængt ind i huden.

Jeg bruger ikke så meget at denne creme, og den har en forholdsvis kort holdbarhed i åbentilstand. Så overvej evt. mindre tuber – da du så undgår at smide for meget ud.

Røde bade

Beskrivelse: Røde bade eller Kaliumpermanganat (som det egentlig hedder), har jeg givet en længere beskrivelse af et andet sted på siden – så læs mere HER

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *