Psoriasis psyken

Det her synes jeg er svært. Psoriasis spiller rigtig meget ind på min psyke og personlighed. Mit humør kan også godt varierer ud fra, hvor god en dag det er rent psoriasis mæssigt.

En god dag rent psoriasismæssigt er, når mine udbrud der er synlige ikke er røde, klør og skæller. Det skifter ofte og der går ca. 4-5 dage mellem de gode dage. Jeg har aldrig helt funder ud af hvorfor der er de her gode dage ind i mellem – men hvor er det rart. En dag hvor man ikke skal tænke over hvordan man ser ud – giver virkelig et dejligt boost i hverdagen.

Det føles bare rart og afslappende ikke at skulle tænke over hvordan man ser ud. Jeg tænker egentlig der må være rigtig mange med eks. akne osv. Der må have det på samme måde.

En dårlig dag rent psoriasismæssigt, er så til gengæld, når man kan se mine udbrud. Det vil sige at mine ører klør meget, skæller, væsker og til tider bløder lidt.

Jeg sad til et møde en dag, hvor lederen af mødet på et tidspunkt spørger mig ”Mads – har du nogle problemer med dine ører? – jeg synes helt tiden du klør dig i dem?” Uden at jeg havde tænkt over det, havde jeg siddet og kløet rigtig meget i mine ører – fordi de bare var så irriterede. Det gjorde mig ikke noget at han spurgte – men det gør jeg nu fremover – har endnu en ting jeg skal huske mig selv på.

På de dårlige dage, er lidt mere indelukket, forsøger at undgå for tæt kontakt med kolleger – ja generelt andre mennesker. Jeg kan huske engang, hvor jeg efter en dag – hvor min psoriasis virkelige havde irriteret mig – der kom min kone hjem og så mig sidde på vores køkkenbord grædefærdig.

Det er sikkert svært at sætte sig ind i for andre – men den dag havde alt bare været træls. Der var en kulmination af flere dage dårlige dage med psoriasis, der kom frem. Det er svært at leve med en uhelbredelig sygdom – som der er svær at styre. Den dag besluttede jeg mig at kontakte hudlægen igen, og se om de kunne hjælpe – men i og med der er 6-7 måneders ventetid – er det bare så ufattelig langt tid ud i fremtiden – at jeg ikke magtede at kontakte dem.

Hvor skal det være så svært…?

Hvordan oplever I jeres sygdomme – spiller det ind på jeres psyke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *